На фокус

Събираме текстове за ЛСТ4: АВТОМОБИЛИТЕ

Тема на ЛСТ4: АВТОМОБИЛИТЕ

автомобилът като движение, път, промяна
един куфар в багажника
газ, ауспух, чистачките махат
бензиностанция, мотел
скорост, време, пейзажът бяга назад
светлините вечер, ритмичните сигнали на мигачите
мушици, размазани върху предното стъкло
отражения в огледалото, профили, ръце върху волана
от колелото, през каруцата, до е-автомобила
гланц, кал, грайфери, рев на мотори
друго

Илюстрация: Дамян Дамянов

„Текстил“, бр.4 ще бъде за автомобилите и всичко покрай тях. Изпратете ни най-добрите текстове: проза, поезия, публицистика, литературни преводи. При преводните материали е важно да са изяснени авторските права.

Краен срок за приемане на материали: 1.10.2021 (първи октомври)

Изпращайте всичко на: editor@lstextil.art

Затегнете предпазните колани и да потегляме!

Третият брой на ЛС Текстил прави от слона муха

Да кажем, земята им принадлежи заради убедителната им многочисленост – около 60% от животинските видове са насекоми. На тях и на хората е посветена тази книжка.

Литературно списание ТЕКСТИЛ, бр. 3, за насекоми

С мандибули, хитинови обвивки, поезия и проза отДоротея Василева, Александър Габровски, Велина Минкова, Боряна Богданова, Георги Гарулов, Георги Гочев, Иван Гугин, Албена Тодорова, Ясен Василев, Стефан Гончаров, Йежи Жданович, Жуау Перейра ду Мар, Иван П. Петров, Марин Бодаков, Цветозар Цаков, Николай Генов, Мартин Касабов.

Да зачетем също силните литературни дебюти на най-младите, още ученици – Николай Д. Петков и Александър Габровски.

Старогръцкият поет Анакреон пише омайно за цикадата. Чуваме я също в предание на индианското племе Зуни – койотът пожелал да пее като скадкозвучното насекомо, това няма как да остане без последствия.

В Рубриката Зигзаг литературният пътешественик ни отвежда по време на пандемия в алпийския град Гармиш-Партенкирхен по следите на Михаел Енде, там се разиграва кабаретно една хартиена трагедия.

Четем от „Романсеро“ на Хайнрих Хайне в превод на Петя Хайнрих и въздишаме по вечната любовна история на рицаря Жофре Рюдел и триполитанската графиня Мелисанда.

Виртуозният есеист Антоан Асенов този път е загледан във финия музикален полет на пеперуда.

Георги Гочев с рецензия за новата стихосбирка на сериозния съсед Пламен Дойнов; Вероника Келбечева за „Седмата функция на езика“ на Лоран Бине.

Корица и оформление, илюстрации и литературен комикс от Дамян Дамянов.

На закачалката поставяме нови книги, които заслужават внимание.

Накрая храбрият шивач спасява пчела.

ЛС Текстил 3.

Печат и разпространение: Владимир Маринов, НБУ.

За ЛСТ3

Третият брой на „Литературно списание ТЕКСТИЛ“ ще бъде без тема, особено внимание ще обърнем обаче на текстове за НАСЕКОМИ. Ако пишете за тигър, ще го четем като оса. Ако пишете за слон, ще направим от него…

Очакваме най-добрите ви текстове: проза, поезия, публицистика, литературни преводи. При преводните материали е важно да са изяснени авторските права. Публикуваме само избрани текстове, затова, моля, не приемайте евентуален отказ като обида или отхвърляне на вашето творчество.

Краен срок за приемане на материали: 10.10.2020
Изпращайте всичко на: editor@lstextil.art

Мандибули и крилца, смислено творческо лято и до нови срещи,
Текстилците

Събираме текстове за втория брой на ЛСТ#2

За втори брой на „Литературно списание ТЕКСИЛ“ (ЛСТ#2) очакваме вашите най-добри литературни текстове. Проза, поезия, публицистика, литературни преводи. При преводните материали е важно да са изяснени авторските права. 

Темата на предстоящия брой е: Голямото аз – автофикционална литература, дневници, селфи.

Текстове по зададената тема ще имат предимство. Разбира се, ще прочетем и обсъдим за евентуално публикувани всичко, което получим. 

Публикуваме само избрани текстове, затова, моля, не приемайте евентуален отказ като обида или отхвърляне на вашето творчество.

Краен срок: 20.03.2020
Изпращайте всичко на: editor@lstextil.art

Очаквайте ЛСТ#2 в началото на лято 20.

И едно предизвикателство към всички създатели на литературни текстове. За Текстил 2 водете


дневник
от
02.02.2020
до
03.03.2020


и ни го изпратете за публикуване до 20.03.2020
Пишете всеки ден или когато поискате, би било добре да датирате записките си. Отразявайте вълнуващи часове или зимната скука. Решаващо е не толкова описанието на незабравимо преживяване, а художествената стойност на дневниците ви. Очаровайте ни с езика си и погледа си върху дните. Успешните текстове ще намерят място на страниците на новия брой, който ще излезе в началото на лятото.

Tъчем платното на първия брой

Добре дошли в текстила

Тъчем платното. И друго няма какво да се добави.

— Неизвестен автор

***

Макар и да нямам любима, се радвам на новите дрехи.

— Ueshima Onitsura

Намерението ни е първият брой на Литературно списание Текстил (LST) да бъде отпечатан в края на 2019. За да бъде платното ни здраво и бляскаво, очакваме вашите най-добри литературни текстове. Проза, поезия, публицистика, литературни преводи. При преводните материали е важно да са изяснени авторските права. Публикуваме само избрани текстове, затова, моля, не приемайте евентуален отказ като обида или отхвърляне на вашето творчество.

Краен срок: 30.10.2019
Изпращайте всичко на: editor@lstextil.art